Панелен или тухлен апартамент – какво да предпочетем?

15 ноември 2019
Панелен или тухлен апартамент – какво да предпочетем?

Ще започнат ли панелните блокове да падат

Споровете за продължителността на живот на панелните блокове са отдавнашни и засягат твърде много хора (около 1,5 милиона българи живеят в панелни жилища). Но, ако перифразираме Марк Твен, слуховете за смъртта им са силно преувеличени. Конструкцията на панелите е надеждна при земетресения – доказано е в практиката. Страховете се подклаждат от случаи с разцепен блок, напукани стени, от падащи балкони и мазилки. За да сме коректни, трябва да кажем, че на фона на хилядите сгради това са единични инциденти и се случват и при тухленото строителство – особено при проблеми с преовлажнени основи и нестабилни земни пластове.

Не, не се очаква панелните блокове да започнат да падат – стига да са стопанисвани добре.

Преувеличени ли са достойнствата на тухлата

Когато се говори за тухлен апартамент, принципно се подразбира стабилност, здравина, качествено строителство, топло жилище и по-ниски нива на шум. Но принципът не пречи някои имоти в София, ново строителство, да са зле построени, мазилките да започнат да се пукат и ронят след няколко години, да са с некачествена изолация и през стените им да се чуват съседите, да се появяват конденз и мухъл и – особено при тези, построени през 90-тте години –  ВиК инсталацията е вече за смяна, тъй като все още не се използваха масово полипропиленовите тръби .

А старата тухла? Като при панела – зависи как е стопанисвана.

Какви предимства носи покупката на панелен апартамент в София Плащате реалната квадратура

Площта на старите панелни апартаменти включва само реалната жилищна площ. Така, ако платите 70 квадрата, разполагате със 70 квадрата. Поради промени в нормативите при новото строителство в квадратурата на имотите се включват и т.нар. „Идеални части“ от сградата. Това, разбира се, намалява значително реалната жилищна площ.

Имат по-големи стаи и по-добро разпределение

Модерните дневни сетове (кухня, трапезария, дневна) прикриват колко малки биха били помещенията, ако са поотделно. Мнозина не харесват принудителното обединение на дейностите.

Обособените широки стаи в панелните апартаменти дават възможност за преустройство според променените нужди на семейството. Панелите задължително притежават и истинско мазе.

Ситуирани са в по-добре уредени квартали

Панелните жилища са в добре благоустроени квартали с развита инфраструктура и комуникации. Транспортните връзки с центъра и останалата част на града удовлетворяват. Метрото прави дори по-отдалечените райони лесно достъпни. Магазинната мрежа е добра, предлагат се разнообразни услуги. Изключително важно е че в тези квартали има училища и детски градини, също квартални градини и паркове, озеленени междублокови пространства, детски площадки и места за паркиране. Презастрояването е по-рядко.

Струват по-малко

Цената на панелен апартамент в София е чувствително по-ниска от цените на тухлените апартаменти. Това не е без значение, ако купувате с кредит.

Топлофицирани са.

Немалка част от сградите – ново тухлено строителство не  са свързани към централната топлопреносна мрежа или по-разбираемо – нямат ТЕЦ. Това може да се  приеме като недостатък, особено ако сградата няма цялостна външна изолация.

Недостатъци на панелните имоти в София 

·         Стари са и ако не са добре поддържани, може да има течове, пукнатини, паднала мазилка.

·         В тях живеят много хора, голяма част от тях още от построяването на блока, решенията се вземат трудно, събирането на средства е още по-трудно и поддръжката на тези имоти понякога е лоша.

·         Отопляват се и се охлаждат с по-висок разход на енергия (освен ако не са топлоизолирани). Дължи се доста по-висока такса сградна инсталация на топлофикационното дружество.

Важен критерий при избора между панелен и тухлен апартамент в София

Независимо какви са имотите в София, между които избирате, при огледа обърнете сериозно внимание не само на конкретния апартамент. Огледайте сградата отвън и общите части. Разбити и разкривени пощенски кутии, надраскани стени, незаключваща се врата, неработещи домофони, мръсотия, падаща мазилка и влага по външните стени говорят за несговорчиви съседи и лоша поддръжка на сградата. Стойте далече от нея – независимо дали е тухлена или панелна.

Няма универсално правило как да определите кои са по-добрите имоти в София. От съществено значение е не само дали сградата е панелна или тухлена, но също какъв комфорт ви осигурява новото жилище, колко струва и колко време ще го изплащате. Ако панелният апартамент в София най-пълно задоволява потребностите и очакванията ви – вземете панелен, независимо от мнението на познатите ви!

 

 

Информация: https://blog.netimo.bg/

Продажбата и отдаването под наем на имоти ще може да се осъществява само след представяне на технически паспорт за съответното жилище от 2022 година. Това условие е залегнало в Национална стратегия за енергийна ефективност публикувана за обществено обсъждане.

прочети още

След като с въвеждането на извънредното положение пазарът на имоти бе поставен на пауза в началото на май той вече се връща към живота. В различна степен са възстановени активностите както на купувачите, така и на продавачите, но сега силната позиция е променена в сравнение с началото на март. Цените се очаква да спаднат, но не и на имотите с добра локация и високо качество. След много години пауза на дневен ред се завръща сегментът на крайградските къщи, а платежоспособните клиенти търсят да наемат къщи по Черноморието, но предлагане на практика няма. Строителите отчасти са поели ролята на банките, които са станали по-взискателни, като предлагат разсрочена покупка на строящите се жилища. Възстановяването на икономиката е възможно да стане много по-бързо в сравнение с предишни кризи, а с това и на обичайната активност на хората. Такава картина очертаха ръководители на агенции за недвижими имоти, икономисти и банкери на дискусия, организирана онлайн от Националното сдружение "Недвижими имоти".

прочети още

Експерти в сферата на недвижимите имоти очакват сериозен ръст в пазара на недвижими имоти в селата, както от страна на българи, живеещи в градовете, така и от чужденци, заради ситуацията с коронавирус пандемията.

прочети още

Епидемията не позволява на китайските купувачи на жилища да инвестират парите си в чужбина

прочети още

Koгaтo cтaвa въпpoc зa имoти и пo-тoчнo зa пpoдaжбa нa жилищe, вceĸи ce cтpeми дa cĸлючи възмoжнo нaй-дoбpaтa cдeлĸa в нacтoящaтa пaзapнa cpeдa. Зa дa пpoдaдeм имoтa cи oбaчe, тpябвa дa взeмeм пpeдвид няĸoлĸo вaжни фaĸтopa. Цeнĸa Бoжилoвa, yпpaвлявaщ пapтньop нa oцeнитeлcĸaтa ĸoмпaния "Aдвaнc eĸcпepтни oцeнĸи", дaвa няĸoи нacoĸи.

прочети още

При покупка на имот НОВО строителство най-важни НЕ са цената и локацията, а строителната компания, която е изпълнила строителния проект.

прочети още

Между 1897г.-2000г. се е случвало държавата принудително да отчужди цели имоти или части от имоти за благоустройствени цели чрез т.нар. “дворищно-регулационен план”. Така към един конкретен имот се добавят квадрати от друг имот (, т.е. един имот се уголемява за сметка на друг. Възможно е и друго: два съседни имота да са били толкова малки, че да се е налагало да се слеят в един. Всичко това се е случвало с дворищно-регулационния план. За да разбера ситуацията си представям следния пример: дворното място на дядо ми на село е било 885 кв.м. През 1980г. от него са взети 75 кв.м. и са добавени към дворното място на чичо Петър, а на дядо ми са останали 810 кв.м.

прочети още

Πpeз 2019-тa гoдинa oт opгaнитe нa Диpeĸциятa зa нaциoнaлeн cтpoитeлeн ĸoнтpoл ca извъpшeни нaд 35 xиляди пpoвepĸи нa cтpoeжи, cтpoитeлни дoĸyмeнти и пpoдyĸти зa cтpoитeлcтвoтo. Премахнати са 40 незаконни строежа....

прочети още

брой: 41, от дата 21.5.2019 г. Официален раздел / НАРОДНО СЪБРАНИЕ Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър УКАЗ № 115 На основание чл. 98, т. 4 от Конституцията на Република България ПОСТАНОВЯВАМ: Да се обнародва в „Държавен вестник“ Законът за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, приет от 44-то Народно събрание на 8 май 2019 г. Издаден в София на 13 май 2019 г. Президент на Републиката: Румен Радев Подпечатан с държавния печат. Министър на правосъдието: Данаил Кирилов

прочети още

От 1 януари софиянци няма да ходят до общината, за да декларират сделка с имот. Данните ще отиват автоматично от Агенцията по вписванията в общината. Това годишно ще пести над 65 000 декларации, които сега гражданите и бизнесът подават, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на стратегията за дигитална трансформация на София.

прочети още

Грандиозна концепция на водещия инвеститор Галакси Инвестмънт Груп предвижда апетитния столичен терен на бившия „Балканкар 6-ти септември“ да се превърне в оживен малък квартал. Това стана ясно, след като компанията придоби внушителната площ от 193 дка с цел за жилищно застрояване.

прочети още

„Визия за София“ предлага промяна в цените на строителните разрешения за различните квартали

прочети още

Внимателното проучване и проектиране е формулата за успех в жилищното строителство, смята инвеститорът на на Real Estate Developments и главен изпълнителен директор Ори Нив.

прочети още

Ще поскъпват или поевтиняват имотите у нас през следвата година? Отговорите на този въпрос дадоха редица имотни експерти по време на годишната конференция Balrec, провела се вчера.

прочети още

Малък апартамент в модерен лондонски квартал изглежда като сцена от филма „Тайната градина“ – сух хмел виси от гредите, а саксии с различни растения покриват цялата му площ. В имота, който разполага само с една спалня, са монтирани дървени капаци за прозорци като вътрешни врати, парапет и стълби от ковано желязо, а подовете в банята и кухнята са покрити с калдъръм!

прочети още

Първият български стартъп в сектора навлиза и в сегмента на краткосрочните наеми. Споделените инвестиции в недвижими имоти на българския пазар носят по-висока доходност в сравнение със стандартната покупка на жилище с цел отдаване под наем, твърдят от проптех стартъпа PropertyClub.eu.

прочети още

C 13.6% ce e увeличил брoят нa oтпуcнaтитe ипoтeчни зaeми към крaя нa ceптeмври тaзи гoдинa cпрямo cъщия мeceц нa минaлaтa, coчaт дaннитe нa БНБ. Oбщaтa им cумa вeчe e 10.4 млрд. лв. Пo-мaлкo e увeличeниeтo нa взeтитe пoтрeбитeлcки зaeми – 10.9%.

прочети още

Цените на жилищните имоти в столицата са нараснали с 9,6% през второто тримесечие, сочат данни на консултантска компания. София е на 19-о място в света и на девето място в Европа по ръст на цените на жилищата, показва индексът на консултантската компания Knight Frank за второто тримесечие.

прочети още

Нишовият продукт расте четири пъти по-бързо от останалите жилищни кредити. Обърнатите ипотечни кредити се увеличават в Канада, тъй като все повече възрастни хора се присъединяват към редиците на длъжниците в страната, съобщава Bloomberg.

прочети още

"Всички сме чували онези ужасни истории, в които се разказва как наемателите са изпотрошили апартамента или как не си плащат наема и собственикът не може да ги изгони. Да, историите звучат страшно, но са по-скоро изключение, отколкото правило. Заслужава ли си все пак човек да вложи спестяванията си в имот за отдаване под наем? Отговорът зависи от доста фактори, но от най-голямо значение са ценовите нива на имотите, съотнесени към ценовите нива на наемите на съответния пазар. Ако закупите имот, който да речем струва 300 000 долара, а месечният наем който ще получавате е 1300-1500 долара, най-вероятно не си заслужава. Но ако можете да закупите имот за 130 000 долара и да го отдадете под наем за 1300-1500 долара, тогава най-вероятно си заслужава. Препоръчително е да работите с лицензиран Realtor®, който ще следи и защитава вашия интерес и компетентно ще ви предпазва от всякакви пропуски и грешки, които може да допуснете ако се заемете сами със задачата по покупката на инвестиционен имот.

прочети още

Статия на Никола Стоянов -експерт по имоти "По-долу можете да разгледате статистически данни за развитието на пазара на жилищни имоти в гр. Бургас и областта през последните години, както и текущото съсотяние, сравнени с предходни периоди. Прави впечатление, че нивата на брой вписани сделки в област Бургас е най-висока през 2013 г. (6800 сделки), което се дължи на силния по това време ваканционен пазар в морските курорти на областта, който се доминираше основно от руски и рускоезични купувачи. След изтеглянето на тази група клиенти през 2015 г. сделките започват да спадат, като наваксване се наблюдава едва през настоящата година, и това определено се дължи на засиления градски пазар и завишеното ново строителство в границите на самия град Бургас. През настоящата и през миналата година силно активен е пазарът само в рамките на областния град, където се купуват множество градски имоти, както на вторичен пазар, така и ново строителство. Клиентите са основно местни купувачи, хора от съседните области Ямбол и Сливен, както и дорот столицата София. Повишава се и броят на покупките от бургазлии, които обаче живеят постоянно в чужбина, но желаят да притежават собствено жилище и в родния си град.

прочети още