Глобалните сделки с имоти са в застой заради коронавируса

10 март 2020
Глобалните сделки с имоти са в застой заради коронавируса
Брокерът Ерик Марус от компанията Compass в Ню Йорк обходил имот на стойност 7,5 млн. долара в Ленъкс Хил, Манхатън, миналата седмица, насочвайки телефона си към всеки ъгъл на жилището.
 

Той направил виртуална обиколка чрез WhatsApp за китайска двойка, която не могла да посети дома заради ограниченията на пътуванията заради коронавируса, пише Bloomberg.

 

„От логистична гледна точка това е кошмар“, казва Марус. Една четвърт от клиентите на брокера са от Китай, откъдето започна вирусът.

 

На фона на разпространението на заболяването, което ограничава пътуванията в цял свят, имотните пазари в САЩ и други страни, разчитащи на китайски купувачи, са изправени пред наближаваща криза, тъй като броят на сделките намалява, а потенциалните покупки се отлагат за неопределено време.

 

През 2019 г. китайските купувачи са инвестирали 13,4 млрд. долара в жилища в САЩ. Това е повече от която и да е друга страна в света, въпреки че покупките намаляха на фона на ескалиращата търговска война и ограниченията за изнасянето на капитали от Китай.

 

В Калифорния, където 34 на сто от покупките на жилища от чужденци са били от Китай миналата година, брокерът Коко Тан от компанията Keller Williams трябвало да носи хирургическа маска при огледите на жилища и да посреща клиентите с помахване вместо с ръкостискане. Обикновено 25 на сто от клиентите на Тан, която е родена в Китай, са от азиатската страна. Заради отмяната на полетите обаче повечето отлагат посещенията си за след лятото, допълва тя.

 

„Казвам им, че имам няколко хубави имота, които съм запазила за тях“, отбелязва Тан.

 

Тези дни в богатия квартал Orange County южно от Лос Анджелис, който е предпочитан от китайски купувачи, прозорците на повечето жилища светят, казва Алвин Уан, брокер в компанията Compass в Нюпорт Бийч. Жилищата често са използвани за планиране на наследяването и са обитавани само понякога. Но тези дни много китайци остават в Калифорния, изчаквайки изтичането на карантината заради коронавируса и ограниченията на пътуванията.

 

„Кварталите са много по-населени. Преди на всяка улица имаше от три до пет празни къщи“, казва Уан. 85% от клиентите на брокера са от Китай.

 

Ръст в Сидни

В Сидни вирусът е увеличил търсенето на луксозни имоти, казва Моника Ту, основател на австралийската компания Black Diamondz, която обслужва богати китайци.

 

Много от клиентите й, които управляват компании в Китай, имат семейство в Австралия. Някои са пристигнали в града за Лунната нова година и са удължили престоя си заради епидемията. Сега те купуват жилища, казва Ту и допълва, че слабият австралийски долар е друг фактор, стимулиращ продажбите.

 

„Австралия е толкова близо и толкова защитена. Хората се чувстват наистина в безопасност тук“, допълва тя.

 

Колко ще продължи засиленият интерес може да зависи от мащаба на епидемията. Затворените посолства затрудняват обработването на нови визи на „значителни инвеститори“, които са основният път за ултрабогати китайци да получат постоянно местожителство в Австралия и правото да купуват съществуващи недвижими имоти.

 

Ванкувър и Сингапур

В други градове от Ванкувър до Сингапур брокерите на недвижими имоти са изправени пред същите проблеми като колегите си в САЩ, които разчитат на китайски купувачи. Тъй като стотици милиони китайци са под карантина, продажбите на имоти са затруднени.

 

“Хората планираха да правят огледи в началото на февруари, но броят на желаещите явно не е бил добър“, казва брокерът от Ванкувър Джери Хуан. „Много инвеститори изобщо не планират да идват, за да спазят правилата“, допълва той.

 

Ударът за Сингапур е особено тежък – китайски граждани са водещата чуждестранна група сред купувачите на жилища на пазара, особено що се отнася до луксозни имоти.

 

Базираната в Сингапур компания Clarence Foo имала сред клиентите си китайска двойка, която искала да купи апартамент за 6 млн. сингапурски долара (4,3 млн. щатски долара) близо до лъскавия търговски център Marina Bay Sands. Тя също така искала да потърси училище за децата си, защото планирала да се установи в града-държава.
Те трябвало да направят оглед в края на януари, но веднага след като резервирали полет, правителството в Сингапур забрани влизането на китайски граждани, за да предотврати разпространението на вируса.

 

„Те трябваше да отложат покупката си за по-късно“, казва Фу, според когото продажбите с участието на китайски клиенти са намалели с 20 на сто.

 

В Калифорния строителната компания Toll Brothers, съсредоточена в луксозните имоти, съобщи миналата седмица, че 11 сделки в етап на финализиране са били отложени през последните месеци заради коронавируса.

 

В Калифортия и Сиатъл също бяха регистрирани нови случаи на заболяването. В Ню Йорк, който е вторият по големина район за китайските купувачи, беше установен първи случай на коронавирус, а общият брой на починалите в цял свят надхвърли 3000 души.

 

Проблеми в Ню Йорк

За Silverback Development, която изгражда 13-етажна жилищна сграда близо до Gramercy Park в Манхатън, вирусът усложнява редица страни на бизнеса. Купувачите на апартаменти не са склонни да подписват сделки на фона на колебливия фондов пазар, а разговорите с китайски инвеститори са в застой, защото изнасянето на капитали от страната е трудно, казва директорът на компанията Джош Шустер.

 

Освен това компанията търси алтернативи на китайските строителни материали като гранитни плотове за проекта Gramercy, които може да увеличат разходите с 30%.

 

„Притеснени сме. Какво ще стане, ако снабдителната верига забави доставката на кухните ни. Без реално решение не мога да поема този риск“, казва Шустер.

 

Източник: https://www.investor.bg/

Продажбата и отдаването под наем на имоти ще може да се осъществява само след представяне на технически паспорт за съответното жилище от 2022 година. Това условие е залегнало в Национална стратегия за енергийна ефективност публикувана за обществено обсъждане.

прочети още

След като с въвеждането на извънредното положение пазарът на имоти бе поставен на пауза в началото на май той вече се връща към живота. В различна степен са възстановени активностите както на купувачите, така и на продавачите, но сега силната позиция е променена в сравнение с началото на март. Цените се очаква да спаднат, но не и на имотите с добра локация и високо качество. След много години пауза на дневен ред се завръща сегментът на крайградските къщи, а платежоспособните клиенти търсят да наемат къщи по Черноморието, но предлагане на практика няма. Строителите отчасти са поели ролята на банките, които са станали по-взискателни, като предлагат разсрочена покупка на строящите се жилища. Възстановяването на икономиката е възможно да стане много по-бързо в сравнение с предишни кризи, а с това и на обичайната активност на хората. Такава картина очертаха ръководители на агенции за недвижими имоти, икономисти и банкери на дискусия, организирана онлайн от Националното сдружение "Недвижими имоти".

прочети още

Експерти в сферата на недвижимите имоти очакват сериозен ръст в пазара на недвижими имоти в селата, както от страна на българи, живеещи в градовете, така и от чужденци, заради ситуацията с коронавирус пандемията.

прочети още

Koгaтo cтaвa въпpoc зa имoти и пo-тoчнo зa пpoдaжбa нa жилищe, вceĸи ce cтpeми дa cĸлючи възмoжнo нaй-дoбpaтa cдeлĸa в нacтoящaтa пaзapнa cpeдa. Зa дa пpoдaдeм имoтa cи oбaчe, тpябвa дa взeмeм пpeдвид няĸoлĸo вaжни фaĸтopa. Цeнĸa Бoжилoвa, yпpaвлявaщ пapтньop нa oцeнитeлcĸaтa ĸoмпaния "Aдвaнc eĸcпepтни oцeнĸи", дaвa няĸoи нacoĸи.

прочети още

При покупка на имот НОВО строителство най-важни НЕ са цената и локацията, а строителната компания, която е изпълнила строителния проект.

прочети още

Между 1897г.-2000г. се е случвало държавата принудително да отчужди цели имоти или части от имоти за благоустройствени цели чрез т.нар. “дворищно-регулационен план”. Така към един конкретен имот се добавят квадрати от друг имот (, т.е. един имот се уголемява за сметка на друг. Възможно е и друго: два съседни имота да са били толкова малки, че да се е налагало да се слеят в един. Всичко това се е случвало с дворищно-регулационния план. За да разбера ситуацията си представям следния пример: дворното място на дядо ми на село е било 885 кв.м. През 1980г. от него са взети 75 кв.м. и са добавени към дворното място на чичо Петър, а на дядо ми са останали 810 кв.м.

прочети още

Πpeз 2019-тa гoдинa oт opгaнитe нa Диpeĸциятa зa нaциoнaлeн cтpoитeлeн ĸoнтpoл ca извъpшeни нaд 35 xиляди пpoвepĸи нa cтpoeжи, cтpoитeлни дoĸyмeнти и пpoдyĸти зa cтpoитeлcтвoтo. Премахнати са 40 незаконни строежа....

прочети още

брой: 41, от дата 21.5.2019 г. Официален раздел / НАРОДНО СЪБРАНИЕ Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър УКАЗ № 115 На основание чл. 98, т. 4 от Конституцията на Република България ПОСТАНОВЯВАМ: Да се обнародва в „Държавен вестник“ Законът за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, приет от 44-то Народно събрание на 8 май 2019 г. Издаден в София на 13 май 2019 г. Президент на Републиката: Румен Радев Подпечатан с държавния печат. Министър на правосъдието: Данаил Кирилов

прочети още

От 1 януари софиянци няма да ходят до общината, за да декларират сделка с имот. Данните ще отиват автоматично от Агенцията по вписванията в общината. Това годишно ще пести над 65 000 декларации, които сега гражданите и бизнесът подават, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на стратегията за дигитална трансформация на София.

прочети още

Грандиозна концепция на водещия инвеститор Галакси Инвестмънт Груп предвижда апетитния столичен терен на бившия „Балканкар 6-ти септември“ да се превърне в оживен малък квартал. Това стана ясно, след като компанията придоби внушителната площ от 193 дка с цел за жилищно застрояване.

прочети още

„Визия за София“ предлага промяна в цените на строителните разрешения за различните квартали

прочети още

Внимателното проучване и проектиране е формулата за успех в жилищното строителство, смята инвеститорът на на Real Estate Developments и главен изпълнителен директор Ори Нив.

прочети още

Ще поскъпват или поевтиняват имотите у нас през следвата година? Отговорите на този въпрос дадоха редица имотни експерти по време на годишната конференция Balrec, провела се вчера.

прочети още

Искате да купите апартамент в София и се колебаете – ново строителство ли да изберете или панел? На някого вашите колебания могат да се сторят абсурдни – непрекъснато се говори, че годността на панелните блокове изтича и те става опасни. Истината е, че заплахата е пресилена. И новото строителство, и панелът си имат силни и слаби страни. Изборът е въпрос на баланс между тях, вашите възможности и предпочитанията ви.

прочети още

Малък апартамент в модерен лондонски квартал изглежда като сцена от филма „Тайната градина“ – сух хмел виси от гредите, а саксии с различни растения покриват цялата му площ. В имота, който разполага само с една спалня, са монтирани дървени капаци за прозорци като вътрешни врати, парапет и стълби от ковано желязо, а подовете в банята и кухнята са покрити с калдъръм!

прочети още

Първият български стартъп в сектора навлиза и в сегмента на краткосрочните наеми. Споделените инвестиции в недвижими имоти на българския пазар носят по-висока доходност в сравнение със стандартната покупка на жилище с цел отдаване под наем, твърдят от проптех стартъпа PropertyClub.eu.

прочети още

C 13.6% ce e увeличил брoят нa oтпуcнaтитe ипoтeчни зaeми към крaя нa ceптeмври тaзи гoдинa cпрямo cъщия мeceц нa минaлaтa, coчaт дaннитe нa БНБ. Oбщaтa им cумa вeчe e 10.4 млрд. лв. Пo-мaлкo e увeличeниeтo нa взeтитe пoтрeбитeлcки зaeми – 10.9%.

прочети още

Цените на жилищните имоти в столицата са нараснали с 9,6% през второто тримесечие, сочат данни на консултантска компания. София е на 19-о място в света и на девето място в Европа по ръст на цените на жилищата, показва индексът на консултантската компания Knight Frank за второто тримесечие.

прочети още

Нишовият продукт расте четири пъти по-бързо от останалите жилищни кредити. Обърнатите ипотечни кредити се увеличават в Канада, тъй като все повече възрастни хора се присъединяват към редиците на длъжниците в страната, съобщава Bloomberg.

прочети още

"Всички сме чували онези ужасни истории, в които се разказва как наемателите са изпотрошили апартамента или как не си плащат наема и собственикът не може да ги изгони. Да, историите звучат страшно, но са по-скоро изключение, отколкото правило. Заслужава ли си все пак човек да вложи спестяванията си в имот за отдаване под наем? Отговорът зависи от доста фактори, но от най-голямо значение са ценовите нива на имотите, съотнесени към ценовите нива на наемите на съответния пазар. Ако закупите имот, който да речем струва 300 000 долара, а месечният наем който ще получавате е 1300-1500 долара, най-вероятно не си заслужава. Но ако можете да закупите имот за 130 000 долара и да го отдадете под наем за 1300-1500 долара, тогава най-вероятно си заслужава. Препоръчително е да работите с лицензиран Realtor®, който ще следи и защитава вашия интерес и компетентно ще ви предпазва от всякакви пропуски и грешки, които може да допуснете ако се заемете сами със задачата по покупката на инвестиционен имот.

прочети още

Статия на Никола Стоянов -експерт по имоти "По-долу можете да разгледате статистически данни за развитието на пазара на жилищни имоти в гр. Бургас и областта през последните години, както и текущото съсотяние, сравнени с предходни периоди. Прави впечатление, че нивата на брой вписани сделки в област Бургас е най-висока през 2013 г. (6800 сделки), което се дължи на силния по това време ваканционен пазар в морските курорти на областта, който се доминираше основно от руски и рускоезични купувачи. След изтеглянето на тази група клиенти през 2015 г. сделките започват да спадат, като наваксване се наблюдава едва през настоящата година, и това определено се дължи на засиления градски пазар и завишеното ново строителство в границите на самия град Бургас. През настоящата и през миналата година силно активен е пазарът само в рамките на областния град, където се купуват множество градски имоти, както на вторичен пазар, така и ново строителство. Клиентите са основно местни купувачи, хора от съседните области Ямбол и Сливен, както и дорот столицата София. Повишава се и броят на покупките от бургазлии, които обаче живеят постоянно в чужбина, но желаят да притежават собствено жилище и в родния си град.

прочети още