• Начало »
  • Новини »
  • Заслужава ли си инвестицията от покупка на имот за отдаване под наем?

Заслужава ли си инвестицията от покупка на имот за отдаване под наем?

16 октомври 2019
Заслужава ли си инвестицията от покупка на имот за отдаване под наем?

Още повече, че наемането на агент няма да ви струва абсолютно нищо, тъй като неговата комисионна се заплаща от продавача на имота.

Има няколко начина за изчисляване на възвръщаемостта на инвестицията, но тук аз ще ви запозная само с един от тях, т. нар. „IRV формула“.Формулата е съвсем елементарна и изглежда така: I=RxV, като “I” e нетният годишен доход от наем, „R” e процентът на възвръщаемост на годишна база, а “V” e стойността на имота. За да намерим процента на възвръщаемост, трябва да преобразуваме формулата в R = I : V. Най-лесно ще ви покажа с пример начина, по който вие сами ще може да се ориентирате кой имот е по-изгоден за вас от инвестиционна гледна точка.


Да предположим, че сте си харесали две къщи и не сте сигурни в коя да инвестирате. Едната се продава за 140 000 долара, а втората за 165 000 долара. Чрез проучване на пазара за отдаване под наем или с помощта на вашия агент, установявате, че пазарният наем който бихте могли да получавате за първата къща е 1 300 долара на месец, а за втората 1 400. Това прави съответно 1 300 х 12 месеца = 15 600 долара годишен доход за първата къща и 16 800 долара за втората. Данъкът и застраховката за първата къща са примерно 3 500 долара на година, а за втората 3 900. Така, като извадите от сумите на годишния доход от наем данъка на имота и стойността на застраховката, за първата къща получавате чист (нетен) годишен доход 12 100 долара, а за втората 12 900. Ползвайки „IRV формулата“ разделяте чистия годишен доход на покупната цена, т.е. 12 100 : 140 000 и установявате, че това прави 8.6% годишна възвръщаемост на инвестицията за първата къща и съответно 7.8% за втората. Изводът е, че вложението в първата къща е по-изгодно за вас, тъй като ви носи по-добра възвръщаемост на вложените средства.


Трябва да се внимава много в избора на район, в който ще инвестирате. Важно е дали районът е икономически развит, демографията, търсенето на имоти под наем, нивата на наемите, застраховките и данъците. Важни са също училищата, защото обикновено семействата с деца, търсещи жилище под наем, се интересуват от рейтингите на училищата, към които е зониран адреса на имота.


Много е важен и кварталът. В района, който обслужвам има квартали, в които къща с 3 спални и една баня струва да речем 160 000 долара, а в съседния квартал, който се счита за по-престижен, същата къща струва 240 000 долара. В същото време, ако отдадете къщите под наем, разликата в сумите от наеми е незначителна и не оправдава инвестицията в по-скъпата къща. Ако е за лично ползване, може би бихте предпочели да си купите къщата в по-престижния район. Но за отдаване под наем, предвид незначителната разлика в месечните наеми на двете къщи, би било по-изгодно да купите по-евтината къща в съседния квартал.


Внимавайте също при подбора на наематели. Тази година се навършват 50 години от приемането на Fair Housing Act of 1968, с който Американското правителство защитава 7 групи хора, категории и признаци в транзакциите с недвижими имоти, и те са: раса, цвят на кожата, хора с физически недъзи, религия, пол, семейно положение и националност. Това най-общо означава, че нямате право да отказвате да продадете или отдадете под наем имот с обосновка, че купувачът или кандидат-наемателят принадлежи към някоя от тези групи."

Публикация на Коста Марков, Realtor®Флорида

Продажбата и отдаването под наем на имоти ще може да се осъществява само след представяне на технически паспорт за съответното жилище от 2022 година. Това условие е залегнало в Национална стратегия за енергийна ефективност публикувана за обществено обсъждане.

прочети още

След като с въвеждането на извънредното положение пазарът на имоти бе поставен на пауза в началото на май той вече се връща към живота. В различна степен са възстановени активностите както на купувачите, така и на продавачите, но сега силната позиция е променена в сравнение с началото на март. Цените се очаква да спаднат, но не и на имотите с добра локация и високо качество. След много години пауза на дневен ред се завръща сегментът на крайградските къщи, а платежоспособните клиенти търсят да наемат къщи по Черноморието, но предлагане на практика няма. Строителите отчасти са поели ролята на банките, които са станали по-взискателни, като предлагат разсрочена покупка на строящите се жилища. Възстановяването на икономиката е възможно да стане много по-бързо в сравнение с предишни кризи, а с това и на обичайната активност на хората. Такава картина очертаха ръководители на агенции за недвижими имоти, икономисти и банкери на дискусия, организирана онлайн от Националното сдружение "Недвижими имоти".

прочети още

Експерти в сферата на недвижимите имоти очакват сериозен ръст в пазара на недвижими имоти в селата, както от страна на българи, живеещи в градовете, така и от чужденци, заради ситуацията с коронавирус пандемията.

прочети още

Епидемията не позволява на китайските купувачи на жилища да инвестират парите си в чужбина

прочети още

Koгaтo cтaвa въпpoc зa имoти и пo-тoчнo зa пpoдaжбa нa жилищe, вceĸи ce cтpeми дa cĸлючи възмoжнo нaй-дoбpaтa cдeлĸa в нacтoящaтa пaзapнa cpeдa. Зa дa пpoдaдeм имoтa cи oбaчe, тpябвa дa взeмeм пpeдвид няĸoлĸo вaжни фaĸтopa. Цeнĸa Бoжилoвa, yпpaвлявaщ пapтньop нa oцeнитeлcĸaтa ĸoмпaния "Aдвaнc eĸcпepтни oцeнĸи", дaвa няĸoи нacoĸи.

прочети още

При покупка на имот НОВО строителство най-важни НЕ са цената и локацията, а строителната компания, която е изпълнила строителния проект.

прочети още

Между 1897г.-2000г. се е случвало държавата принудително да отчужди цели имоти или части от имоти за благоустройствени цели чрез т.нар. “дворищно-регулационен план”. Така към един конкретен имот се добавят квадрати от друг имот (, т.е. един имот се уголемява за сметка на друг. Възможно е и друго: два съседни имота да са били толкова малки, че да се е налагало да се слеят в един. Всичко това се е случвало с дворищно-регулационния план. За да разбера ситуацията си представям следния пример: дворното място на дядо ми на село е било 885 кв.м. През 1980г. от него са взети 75 кв.м. и са добавени към дворното място на чичо Петър, а на дядо ми са останали 810 кв.м.

прочети още

Πpeз 2019-тa гoдинa oт opгaнитe нa Диpeĸциятa зa нaциoнaлeн cтpoитeлeн ĸoнтpoл ca извъpшeни нaд 35 xиляди пpoвepĸи нa cтpoeжи, cтpoитeлни дoĸyмeнти и пpoдyĸти зa cтpoитeлcтвoтo. Премахнати са 40 незаконни строежа....

прочети още

брой: 41, от дата 21.5.2019 г. Официален раздел / НАРОДНО СЪБРАНИЕ Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър УКАЗ № 115 На основание чл. 98, т. 4 от Конституцията на Република България ПОСТАНОВЯВАМ: Да се обнародва в „Държавен вестник“ Законът за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, приет от 44-то Народно събрание на 8 май 2019 г. Издаден в София на 13 май 2019 г. Президент на Републиката: Румен Радев Подпечатан с държавния печат. Министър на правосъдието: Данаил Кирилов

прочети още

От 1 януари софиянци няма да ходят до общината, за да декларират сделка с имот. Данните ще отиват автоматично от Агенцията по вписванията в общината. Това годишно ще пести над 65 000 декларации, които сега гражданите и бизнесът подават, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на стратегията за дигитална трансформация на София.

прочети още

Грандиозна концепция на водещия инвеститор Галакси Инвестмънт Груп предвижда апетитния столичен терен на бившия „Балканкар 6-ти септември“ да се превърне в оживен малък квартал. Това стана ясно, след като компанията придоби внушителната площ от 193 дка с цел за жилищно застрояване.

прочети още

„Визия за София“ предлага промяна в цените на строителните разрешения за различните квартали

прочети още

Внимателното проучване и проектиране е формулата за успех в жилищното строителство, смята инвеститорът на на Real Estate Developments и главен изпълнителен директор Ори Нив.

прочети още

Ще поскъпват или поевтиняват имотите у нас през следвата година? Отговорите на този въпрос дадоха редица имотни експерти по време на годишната конференция Balrec, провела се вчера.

прочети още

Искате да купите апартамент в София и се колебаете – ново строителство ли да изберете или панел? На някого вашите колебания могат да се сторят абсурдни – непрекъснато се говори, че годността на панелните блокове изтича и те става опасни. Истината е, че заплахата е пресилена. И новото строителство, и панелът си имат силни и слаби страни. Изборът е въпрос на баланс между тях, вашите възможности и предпочитанията ви.

прочети още

Малък апартамент в модерен лондонски квартал изглежда като сцена от филма „Тайната градина“ – сух хмел виси от гредите, а саксии с различни растения покриват цялата му площ. В имота, който разполага само с една спалня, са монтирани дървени капаци за прозорци като вътрешни врати, парапет и стълби от ковано желязо, а подовете в банята и кухнята са покрити с калдъръм!

прочети още

Първият български стартъп в сектора навлиза и в сегмента на краткосрочните наеми. Споделените инвестиции в недвижими имоти на българския пазар носят по-висока доходност в сравнение със стандартната покупка на жилище с цел отдаване под наем, твърдят от проптех стартъпа PropertyClub.eu.

прочети още

C 13.6% ce e увeличил брoят нa oтпуcнaтитe ипoтeчни зaeми към крaя нa ceптeмври тaзи гoдинa cпрямo cъщия мeceц нa минaлaтa, coчaт дaннитe нa БНБ. Oбщaтa им cумa вeчe e 10.4 млрд. лв. Пo-мaлкo e увeличeниeтo нa взeтитe пoтрeбитeлcки зaeми – 10.9%.

прочети още

Цените на жилищните имоти в столицата са нараснали с 9,6% през второто тримесечие, сочат данни на консултантска компания. София е на 19-о място в света и на девето място в Европа по ръст на цените на жилищата, показва индексът на консултантската компания Knight Frank за второто тримесечие.

прочети още

Нишовият продукт расте четири пъти по-бързо от останалите жилищни кредити. Обърнатите ипотечни кредити се увеличават в Канада, тъй като все повече възрастни хора се присъединяват към редиците на длъжниците в страната, съобщава Bloomberg.

прочети още

Статия на Никола Стоянов -експерт по имоти "По-долу можете да разгледате статистически данни за развитието на пазара на жилищни имоти в гр. Бургас и областта през последните години, както и текущото съсотяние, сравнени с предходни периоди. Прави впечатление, че нивата на брой вписани сделки в област Бургас е най-висока през 2013 г. (6800 сделки), което се дължи на силния по това време ваканционен пазар в морските курорти на областта, който се доминираше основно от руски и рускоезични купувачи. След изтеглянето на тази група клиенти през 2015 г. сделките започват да спадат, като наваксване се наблюдава едва през настоящата година, и това определено се дължи на засиления градски пазар и завишеното ново строителство в границите на самия град Бургас. През настоящата и през миналата година силно активен е пазарът само в рамките на областния град, където се купуват множество градски имоти, както на вторичен пазар, така и ново строителство. Клиентите са основно местни купувачи, хора от съседните области Ямбол и Сливен, както и дорот столицата София. Повишава се и броят на покупките от бургазлии, които обаче живеят постоянно в чужбина, но желаят да притежават собствено жилище и в родния си град.

прочети още