• Начало »
  • Новини »
  • Ори Нив: София се нуждае от качествени жилища с мисъл за заобикалящата среда

Ори Нив: София се нуждае от качествени жилища с мисъл за заобикалящата среда

1 декември 2019
Ори Нив: София се нуждае от качествени жилища с мисъл за заобикалящата среда

Затворените комплекси са сравнително нова тенденция в жилищното строителство в София, която през последните години набира все повече популярност. Разположени в или околностите на столицата, те наподобяват мини градове в града, предлагащи сигурност и удобства „на една ръка разстояние“, които извън границите им често липсват или са недостатъчни – зелени площи, детски градини, площадки за игра.

Само през тази година в София бяха обявени няколко големи проекта за комплекси от затворен тип, като общото между тях е, че залагат на спокойствието далеч от центъра на града и все пак разполагат с бързи транспортни връзки до него. Една от алтернативите на градския шум и пренаселеност е жилищният комплекс River Park на компанията Real Estate Developments.

Разположен край пътя за лифта в столичния квартал „Симеоново“, той включва 352 редови, самостоятелни и къщи близнаци със собствени дворове, а изграждането му ще се осъществи на три фази. Първата ще започне през пролетта на следващата година и  включва 110 къщи, като очакванията са строителството им да приключи в рамките на две години. „Когато придобихме терена от 223 декара преди две години, направихме детайлно проучване на възможностите за застрояване и разгледахме различни сценарии, разбрахме, че имаме възможността да създадем единствен по рода си модерен проект, съставен само от къщи, който да се впише естествено в заобикалящата го природа“, казва главният изпълнителен директор на Real Estate Developments Ори Нив.

 

"Имаме възможност да разположим къщи само на 15% от терена. Останалата част ще бъде запазена за зелени площи, включително дворове за индивидуално ползване, алеи за разходка, спортни съоръжения и детски площадки. Всяка от къщите е планирана, така че да предлага на обитателите си гледки към планината от юг и към града от север", отбелязва той. Комплексът е проектиран по начин, който да осигурява оптимален комфорт на 352 семейства със стотици деца, които ще живеят там и ще създадат общност, казва още Нив.

„Градските зони са пренаселени и често обитателите им страдат от лоша инфраструктура, замърсен въздух, липса на зелени площи наблизо и недостатъчно възможности за децата да играят навън. Новата алтернатива на този начин на живот са затворените комплекси в околностите на града. Те обичайно са проектирани на голяма площ и обединяват различни функиции, така че да отговорят на нуждите на купувачите и да им помогнат да подобрят качеството си на живот, включително чрез осигуряването на спокойна и зелена жизнена среда“, посочва Нив.

Животът в околностите на София обаче често е съпътстван с неудобства като липса на добър градски транспорт и отдалеченост от центъра на града. „За нас повечето от тези проблеми са решени, защото имаме отлична локация. В непосредствена близост сме до спирки на няколко различни линии на градския транспорт, а също и  до планирана станция на метрото. Това, наред с близостта до главни пътни артерии като Околовръстното шосе, Симеоновско шосе и булевард „Климент Охридски“, гарантира оптимална транспортна свързаност на комплекса с останалата част на града и в никакъв случай не ощетява хора, които нямат собствен автомобил“, казва Нив. „Поради близостта на планината и липсата на стари къщи, които се отопляват на твърдо гориво, въздухът при нас е чист. В допълнение планираме да засадим и над 3000 дървета на терена, които ще бъдат още един естествен филтър срещу замърсяването на въздуха. В непосредствена близост до терена има голям търговски център с множество заведения за хранене, зона за забавления и голям фитнес“, допълва той.

Инвеститорът познава добре високия сегмент на жилищния пазар в София. В България е от 20 години, а сред предишните му проекти е комплексът Sofia Gardens. Той отбелязва, че локацията и потенциалът за развитие на дадено място са най-важните фактори при избора на терен за следващия му жилищен проект, тъй като инвестицията в недвижим имот е дългосрочен ангажимент. „Стремя се да създам най-добрия възможен продукт в даден сегмент с добре премерено съотношение между риск и възвръщаемост“, казва Нив.

Той отбелязва, че кризата през 2008 г. е дала много уроци на инвеститорите в недвижими имоти, като един от тях  е, че банките са много важен партньор в строителния процес, тъй като с името си гарантират, че вярват в проекта, а това дава сигурност на купувачите. „Щастлив съм да споделя, че ние финализирахме преговорите с една от най-големите банки в България и те ще бъдат наш партньор при изграждането на проекта“. 

Real Estate Developments е инвестирала близо две години и е ангажирала отлични професионалисти при създаването на концепцията, проектирането и планирането на комплекса, включително пълното му съобразяване с нормативната уредба, за да е сигурна, че ще предложи точния продукт на клиентите си. Нив е убеден, че това е печелившата формула, която е била валидна преди десет години, продължава да работи и днес.

Той е оптимист за развитието на високия сегмент от жилищния пазар в София. „Градът се нуждае от качествени жилища, проектирани с мисъл за заобикалящата среда и инфраструктурата. Той също така има нужда от проекти, които са с добре премерено съотношение между риск и възвръщаемост на инвестицията. Смятам, че нашият продукт ще намери отлична реализация и ще увеличава стойността си във времето“, казва Нив.

 

Източник: http://www.investor.bg/ 

Продажбата и отдаването под наем на имоти ще може да се осъществява само след представяне на технически паспорт за съответното жилище от 2022 година. Това условие е залегнало в Национална стратегия за енергийна ефективност публикувана за обществено обсъждане.

прочети още

След като с въвеждането на извънредното положение пазарът на имоти бе поставен на пауза в началото на май той вече се връща към живота. В различна степен са възстановени активностите както на купувачите, така и на продавачите, но сега силната позиция е променена в сравнение с началото на март. Цените се очаква да спаднат, но не и на имотите с добра локация и високо качество. След много години пауза на дневен ред се завръща сегментът на крайградските къщи, а платежоспособните клиенти търсят да наемат къщи по Черноморието, но предлагане на практика няма. Строителите отчасти са поели ролята на банките, които са станали по-взискателни, като предлагат разсрочена покупка на строящите се жилища. Възстановяването на икономиката е възможно да стане много по-бързо в сравнение с предишни кризи, а с това и на обичайната активност на хората. Такава картина очертаха ръководители на агенции за недвижими имоти, икономисти и банкери на дискусия, организирана онлайн от Националното сдружение "Недвижими имоти".

прочети още

Експерти в сферата на недвижимите имоти очакват сериозен ръст в пазара на недвижими имоти в селата, както от страна на българи, живеещи в градовете, така и от чужденци, заради ситуацията с коронавирус пандемията.

прочети още

Епидемията не позволява на китайските купувачи на жилища да инвестират парите си в чужбина

прочети още

Koгaтo cтaвa въпpoc зa имoти и пo-тoчнo зa пpoдaжбa нa жилищe, вceĸи ce cтpeми дa cĸлючи възмoжнo нaй-дoбpaтa cдeлĸa в нacтoящaтa пaзapнa cpeдa. Зa дa пpoдaдeм имoтa cи oбaчe, тpябвa дa взeмeм пpeдвид няĸoлĸo вaжни фaĸтopa. Цeнĸa Бoжилoвa, yпpaвлявaщ пapтньop нa oцeнитeлcĸaтa ĸoмпaния "Aдвaнc eĸcпepтни oцeнĸи", дaвa няĸoи нacoĸи.

прочети още

При покупка на имот НОВО строителство най-важни НЕ са цената и локацията, а строителната компания, която е изпълнила строителния проект.

прочети още

Между 1897г.-2000г. се е случвало държавата принудително да отчужди цели имоти или части от имоти за благоустройствени цели чрез т.нар. “дворищно-регулационен план”. Така към един конкретен имот се добавят квадрати от друг имот (, т.е. един имот се уголемява за сметка на друг. Възможно е и друго: два съседни имота да са били толкова малки, че да се е налагало да се слеят в един. Всичко това се е случвало с дворищно-регулационния план. За да разбера ситуацията си представям следния пример: дворното място на дядо ми на село е било 885 кв.м. През 1980г. от него са взети 75 кв.м. и са добавени към дворното място на чичо Петър, а на дядо ми са останали 810 кв.м.

прочети още

Πpeз 2019-тa гoдинa oт opгaнитe нa Диpeĸциятa зa нaциoнaлeн cтpoитeлeн ĸoнтpoл ca извъpшeни нaд 35 xиляди пpoвepĸи нa cтpoeжи, cтpoитeлни дoĸyмeнти и пpoдyĸти зa cтpoитeлcтвoтo. Премахнати са 40 незаконни строежа....

прочети още

брой: 41, от дата 21.5.2019 г. Официален раздел / НАРОДНО СЪБРАНИЕ Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър УКАЗ № 115 На основание чл. 98, т. 4 от Конституцията на Република България ПОСТАНОВЯВАМ: Да се обнародва в „Държавен вестник“ Законът за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър, приет от 44-то Народно събрание на 8 май 2019 г. Издаден в София на 13 май 2019 г. Президент на Републиката: Румен Радев Подпечатан с държавния печат. Министър на правосъдието: Данаил Кирилов

прочети още

От 1 януари софиянци няма да ходят до общината, за да декларират сделка с имот. Данните ще отиват автоматично от Агенцията по вписванията в общината. Това годишно ще пести над 65 000 декларации, които сега гражданите и бизнесът подават, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на стратегията за дигитална трансформация на София.

прочети още

Грандиозна концепция на водещия инвеститор Галакси Инвестмънт Груп предвижда апетитния столичен терен на бившия „Балканкар 6-ти септември“ да се превърне в оживен малък квартал. Това стана ясно, след като компанията придоби внушителната площ от 193 дка с цел за жилищно застрояване.

прочети още

„Визия за София“ предлага промяна в цените на строителните разрешения за различните квартали

прочети още

Ще поскъпват или поевтиняват имотите у нас през следвата година? Отговорите на този въпрос дадоха редица имотни експерти по време на годишната конференция Balrec, провела се вчера.

прочети още

Искате да купите апартамент в София и се колебаете – ново строителство ли да изберете или панел? На някого вашите колебания могат да се сторят абсурдни – непрекъснато се говори, че годността на панелните блокове изтича и те става опасни. Истината е, че заплахата е пресилена. И новото строителство, и панелът си имат силни и слаби страни. Изборът е въпрос на баланс между тях, вашите възможности и предпочитанията ви.

прочети още

Малък апартамент в модерен лондонски квартал изглежда като сцена от филма „Тайната градина“ – сух хмел виси от гредите, а саксии с различни растения покриват цялата му площ. В имота, който разполага само с една спалня, са монтирани дървени капаци за прозорци като вътрешни врати, парапет и стълби от ковано желязо, а подовете в банята и кухнята са покрити с калдъръм!

прочети още

Първият български стартъп в сектора навлиза и в сегмента на краткосрочните наеми. Споделените инвестиции в недвижими имоти на българския пазар носят по-висока доходност в сравнение със стандартната покупка на жилище с цел отдаване под наем, твърдят от проптех стартъпа PropertyClub.eu.

прочети още

C 13.6% ce e увeличил брoят нa oтпуcнaтитe ипoтeчни зaeми към крaя нa ceптeмври тaзи гoдинa cпрямo cъщия мeceц нa минaлaтa, coчaт дaннитe нa БНБ. Oбщaтa им cумa вeчe e 10.4 млрд. лв. Пo-мaлкo e увeличeниeтo нa взeтитe пoтрeбитeлcки зaeми – 10.9%.

прочети още

Цените на жилищните имоти в столицата са нараснали с 9,6% през второто тримесечие, сочат данни на консултантска компания. София е на 19-о място в света и на девето място в Европа по ръст на цените на жилищата, показва индексът на консултантската компания Knight Frank за второто тримесечие.

прочети още

Нишовият продукт расте четири пъти по-бързо от останалите жилищни кредити. Обърнатите ипотечни кредити се увеличават в Канада, тъй като все повече възрастни хора се присъединяват към редиците на длъжниците в страната, съобщава Bloomberg.

прочети още

"Всички сме чували онези ужасни истории, в които се разказва как наемателите са изпотрошили апартамента или как не си плащат наема и собственикът не може да ги изгони. Да, историите звучат страшно, но са по-скоро изключение, отколкото правило. Заслужава ли си все пак човек да вложи спестяванията си в имот за отдаване под наем? Отговорът зависи от доста фактори, но от най-голямо значение са ценовите нива на имотите, съотнесени към ценовите нива на наемите на съответния пазар. Ако закупите имот, който да речем струва 300 000 долара, а месечният наем който ще получавате е 1300-1500 долара, най-вероятно не си заслужава. Но ако можете да закупите имот за 130 000 долара и да го отдадете под наем за 1300-1500 долара, тогава най-вероятно си заслужава. Препоръчително е да работите с лицензиран Realtor®, който ще следи и защитава вашия интерес и компетентно ще ви предпазва от всякакви пропуски и грешки, които може да допуснете ако се заемете сами със задачата по покупката на инвестиционен имот.

прочети още

Статия на Никола Стоянов -експерт по имоти "По-долу можете да разгледате статистически данни за развитието на пазара на жилищни имоти в гр. Бургас и областта през последните години, както и текущото съсотяние, сравнени с предходни периоди. Прави впечатление, че нивата на брой вписани сделки в област Бургас е най-висока през 2013 г. (6800 сделки), което се дължи на силния по това време ваканционен пазар в морските курорти на областта, който се доминираше основно от руски и рускоезични купувачи. След изтеглянето на тази група клиенти през 2015 г. сделките започват да спадат, като наваксване се наблюдава едва през настоящата година, и това определено се дължи на засиления градски пазар и завишеното ново строителство в границите на самия град Бургас. През настоящата и през миналата година силно активен е пазарът само в рамките на областния град, където се купуват множество градски имоти, както на вторичен пазар, така и ново строителство. Клиентите са основно местни купувачи, хора от съседните области Ямбол и Сливен, както и дорот столицата София. Повишава се и броят на покупките от бургазлии, които обаче живеят постоянно в чужбина, но желаят да притежават собствено жилище и в родния си град.

прочети още